Flygfoto över Storsjö Strand. Foto: Östersunds kommun.
Flygfoto över Storsjö Strand. Foto: Östersunds kommun.
Ekonomi

Amorteringskrav påverkar inte bostadsköp på Storsjö Strand

Mäklare: En ganska liten påverkan
1:27 min

Det nya kravet där du som amorterar måste ned till 50 procent av vad du köpte bostaden för - kommer inte att påverka försäljningen av bostadsrätter på Storsjö Strand.

Ett byggprojekt med lägenhetspriser på uppemot 5 miljoner kronor.
–  Jag tror faktiskt att när det gäller påverkan på Storsjö Strand så är det en ganska liten påverkan. Eftersom de flesta som kommer att köpa där kommer att ha en väldigt god betalningsförmåga, säger mäklaren Björn Lövgren.

Målgruppen som ska köpa bostad på Storsjö Strand är alltså dem som har en mycket tjock plånbok, där de nya föreslagna reglerna inte spelar någon avgörande roll. Regler som Finansinspektionen föreslår där du som köper en bostad efter årsskiftet stegvis måste amortera ned dina lån till 50 procent av vad du köpte bostaden för. Det innebär alltså en ökad månadskostnad med allt i från några hundra till uppemot tusentals kronor.

Mäklaren tror däremot att det kommer bli tuffare för de unga som vill köpa sin första bostad.
– Där kan de får problem att klara de här betalningskraven, säger Björn Lövgren.

Nu ska Finansinspektionen utreda alla detalj­er, och återkomma "inom ett par månader". Det är fortfarande oklart när de nya reglerna börjar gälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".