man, kortklippt mörkt hår, grå tröja
Daniel Kindberg. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Markaffärs-affären

Daniel Kindberg svarar på Nils Åke Hallströms kritik

Nu svarar Östersundshems vd Daniel Kindberg på kritiken från företagaren Nils Åke Hallström angående Östersundshems markaffär norr om arenaområdet i Östersund.

En av de sämsta affärer Östersunds kommun gjort. Det säger företagaren Nils-Åke Hallström om affären där kommunala Östersundshem köpte mark norr om arenaområdet i Östersund för 127 miljoner av Peab.

I P4 Jämtland har Hallström sagt att han tycker att Östersundshem och Östersunds kommun bör ta sitt ansvar och han tycker att hela Östersundshems styrelse måste avgå.

Nu svarar Daniel Kindberg, Östersundshems vd på kritiken. I ett brev till P4 Jämtland skriver han så här om den omdiskuterade markaffären:

När Östersunds arena byggdes så upphandlade Östersunds kommun det bygget i enlighet med LOU (lagen om offentlig upphandling). Peab vann den upphandlingen i den konkurrens som då förelåg. Det gjordes på samma sätt när Wargentinskolan byggs om och den upphandlingen vann NCC. Entreprenadformen kallas partnering och den är vanlig. Att påstå, att inte någon som helst konkurrensutsättning gjordes är ett helt felaktigt påstående av dig.

Jag tror att du har fått hela den här affären dåligt förklarad för dig. Östersundshem har köpt ett aktiebolag, Fältjägaren 8 AB(namnändrat till Östersundshem exploatering AB). Syftet med Östersundshems förvärv av Fältjägaren 8 AB och dess tillgångar är att exploatera och bygga bostäder där. Sammantaget planerar Östersundshem för att bygga ca 1650 bostäder de närmaste 10 åren, det är 50 % av det totala behovet som anges i kommunens övergripande tillväxtplan de övriga 50 % bedöms övriga privata aktörer bygga. Den totala produktionskostnaden för Östersundshem bedöms bli ca 3 miljarder. För att nu kunna bygga bostäder så har vi köpt ett bolag med sådana tillgångar att vi nu kan börja bygga bostäder. Men naturligtvis så räcker inte bara dessa markköp, så därför har vi förvärvat hela området Remonthagen, nu senast i september. Vi kommer att fortsätta att förvärva mark eller bolag med mark för att kunna bygga bostäder. Vår värdering av Fältjägaren 8 AB:s tillgångar var i april 2014, 152 miljoner. Vi, marknadens parter, i detta fall, Östersundshem och Peab överenskom ett fastighetsvärde om 127 miljoner.

När vi nu ska exploatera dessa områden, Lugnet/Jägargården, Jägarvallen, Tallåsen och slakteriområdet med ca 900 lägenheter så har vi bedömt att vi kommer att ha en produktionskostnad om ca 1.7 miljarder, vi bedömer en vinst om 170 miljoner med den investeringen. Detta är utgångspunkterna och vinsten bedöms då vara ca 10 % av investerat kapital. Bolagsförvärvet med marktillgångarna ”marken” (Fältjägaren 8 AB) utgör ca 7.4% av produktionskostnaden. Jag hoppas att du som mångårig företagare förutsatt att vi gjort kalkyler för vad vi i slutändan ska tjäna på den affär vi gör. Vi har inte planerat att bygga bostäder i denna 10års period på området norr om Östersundsarena, det är reservmark för framtida exploatering. Den marken värderade vi till 5.2 miljoner i vår värdering inför förvärvet. Jag är självkritisk i det fall att det kan diskutera om det är rätt nivå på vinst för denna affär, jag tycker också att det går att diskutera riskbedömningen.

Att som du raljera över detta förvärv utan att veta någonting om dess förutsättningar eller syfte, är för mig förbryllande, särskilt när du förefaller ha lång erfarenhet och vad jag förstår, mycket framgångsrik. Jag förstår att det inte är du som satt rubriken ”Priset 100 miljoner för högt”. Priset om 127 miljoner är ett helt riktigt pris i förhållande till marknaden och våra planer, jag och styrelsen är helt trygg med vår affär och vi ser mycket fram emot att producera mycket bostäder i Östersund för framtiden. Är något affärsmässigt oklart för dig så träffas jag gärna över en fika och fördjupar min information.

Daniel Kindberg VD Östersundshem. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".