Han sitter på ett räcke. Bakom honom syns vatten och en bro till riksdagshuset.
Miljöpartisten Mehmet Kaplan. Foto/ TT.
Mobiltäckning

Samhällsmaster ska förbättra mobiltäckningen i glesbygden

Mehmet Kaplan (MP) om den usla mobiltäckningen
1:00 min

Att inte kunna ringa 112, via mobilen vid fara eller olyckor har flera länsbor vittnat om. Den usla mobiltäckningen kommer tidigast 2016 att vara löst, men bara till 90 procent.

Vad tycker du om detta? Kan du lita på att det här kommer bli av?

Det här förutsätter att alla myndigheter och operatörer sätter fart med arbetet. Det tycker miljöpartisten Mehmet Kaplan, som är ansvarig minister. Och han vill nu se att både det offentliga och operatörerna tar sitt ansvar i utvecklingen.
– Jag kommer att jobba med att samverkan och dialog mellan det offentliga och privata
näringslivet ska komma igång ännu bättre, säger han.

Mehmet Kaplan (MP) lyfter idén med just samhällsmaster. Det kan vara byggnader som kommunen äger dit det redan finns både el och fiber draget. Master dit mobiloperatörerna snabbt skulle kunna installera basstationer eller annan utrustning - för att förbättra mobiltäckningen.

Det här är något som Post- och telestyrelsen tittar på och snart kommer att lämna över till Kaplan.
– Då får vi titta och ta ställning till det då. Så vi bevakar det här väldigt noga och skyndar på där det går att skynda på, säger han.

Samtidigt berättar Mehmet Kaplan (MP) att det är resurskrävande med utbyggnad, men att tre av operatörerna har utlovat mobiltäckning till 90 procent.
– Det är ett mål som naturligtvis innebär att 10 procent kanske inte kommer att vara täckt, säger Mehmet Kaplan (MP). 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".