Kritik mot att landstings ska utreda att personal ska vägra abort.
Kvinna får rådgivning inför abort. Foto: Steven Senne/TT
Abort

Abortförslag får kritik från barnmorskor i länet

Barnmorska: Kan inte ha samvetsklausuler
0:51 min

Barnmorskor i länet är kritiska till att landstinget i Kronoberg ska utreda om vårdpersonal ska ges rätten att vägra abort.

Tidigare i veckan beslutade landstingsstyrelsen i Kronoberg att utreda om vårdpersonal ska ges rätten att vägra abort. Förslaget har diskuterats på flera håll i landet och fått hård kritik från bland annat RFSU och Vårdförbundet. Och även här i länet möter förslaget motstånd.

– Om man ska vara barnmorska då måste man kunna jobba med de frågorna. Man kan inte avsäga sig det. Om man inte vill ta i den frågan, då tycker jag inte att man ska jobba som barnmorska. För det handlar om graviditeter, oönskade och oplanerade och att avbryta graviditeter av olika anledningar till exempel på grund fosterskador, säger Ingrid Haglund, samordnare för barnmorskorna i Jämtlands län.

I januari fyller abortlagstiftningen 40 år och Ingrid Haglund menar att det är en självklarhet att de som jobbar inom vården ska följa och respektera den.

– Vi har en abortlag och den är bra och den ska vi kunna stå upp för. Det är min fasta övertygelse och den delar jag med många av mina kollegor nationellt också. Vi kan inte ha samvetsklausuler, att man ska avstå från att jobba med och möta den frågan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".