En lång rad med slalomskidor
Foto: Felipe Morales/SvD/TT
Skidtillverkning

Åreskidor byggs av jämtländskt trä

Calle Geijer: Vi bygger skidan med en rätt unik träkärna
10 min

Från raka plankor till skidor med midja. Utvecklingen av alpinskidor har varit enorm under åren och idag fick vi en lektion i hur man egentligen bygger en skida.

Under morgonen besökte Marcus Frånberg Åre Skidfabriken och fick lära sig allt om hur man bygger en skida. På skidfabriken i Åre byggs skidorna av kunniga hantverkare. Det är ett finlir, där de olika delarna ska läggas på hög på ett väldigt exakt sätt. Sedan hamnar skidan i en maskin som pressar samman skidan och ger den rätt form. 

– Det är ungefär 25 unika beståndsdelar i en skida och att bygga ett skidpar tar ungefär en halvtimme, berättar Calle Geijer som jobbar på skidfabriken.

I princip alla skidor byggs med en träkärna som grund och skidfabriken i Åre är rätt unika i sitt materialval.

– Vi bygger mycket i björk och vi har hittat en svensk leverantör. Vi får våra träkärnor från Hammerdal så det är ganska unikt. Det är inte så många som kan leverera den typen av träkärnor i Sverige. Annars får vi köpa från Europa när vi söker mer specifika träkärnor.

Förr i tiden var det långa, raka, ganska styva skidor som gällde. Idag har skidorna midja och är som smalast i mitten och bredare fram och bak. De sista åren har rockermodeller kommit med en uppböjd fram- och bakdel.

Trenden nu är att vanliga pistskidor har börjat bli bredare och allt fler söker efter bra all mountain skidor, som passar bra i både pist och offpist. Samtidigt har de allra bredaste skidorna som kom för några år sedan börjat bli smalare igen, berättar Calle Geijer.

– Just nu känns det som om man hittat bredder och rocker, själva profilen för skidan, som börjar normaliseras och blivit lite halvstandard. Det som sker nu och kanske i framtiden är vad skidan ska bestå av och folk vill gärna ha lite lättare skidor för att kunna gå upp för berget och åka nerför.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".