Foto: Björn Larsson Rosvall/TT samt Erlend Aas/TT.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT samt Erlend Aas/TT.
Narkotika

Allt fler dör med knark i kroppen

Stor ökning av narkotikarelaterade dödsfall
1:38 min

Knark skördar allt fler liv, både i landet och i länet. Så här många har avlidit med narkotika i kroppen i vårt län under de senaste tjugo åren.

Siffror som vi tagit fram med hjälp av toxikologiska registret på Karolinska institutet talar sitt tydliga språk. Antalet akuta dödsfall som har kopplingar till narkotika ökar.

Mellan 2009 och 2013 dog 21 personer i narkotikarelaterade dödsfall i länet och det är 17 fler än mellan åren 1994 och 1998.

Flest liv har heroin skördat. Sedan 1994 har 21 personer i länet dött med heroin i kroppen, därefter amfetamin som har orsakat 13 dödsfall. Åtta personer i länet har dessutom dött med metadon i blodet, medicinen som är tänkt att hjälpa missbrukare att behärska beroendet.

Nu är det mer angeläget än någonsin att få färre personer att testa narkotika, säger Thomas Andersson på Regionförbundet.

– Det tycks vara så att ungdomar i allmänhet mår mycket sämre i dag än tidigare, om det här är ett utslag av det är kanske vågat att påstå, men det finns nog skäl att fundera i den riktningen, säger Thomas Andersson.

För Jenny Lindbergs syster Jessica är det redan försent. Jessica dog i somras i samband med Stadsfesten i Gävle.

– Man står där och skriker och skriker i flera år "hjälp oss, hjälp oss innan hon dör". Så går man ut på gården och där står två poliser och säger "tyvärr, vi har hittat din dotter död", säger Jenny Lindberg om när hennes syster gick bort. 

Se hela statistiken för narkotikarelaterade dödsfall i Jämtlands län (docx)

Se P4 Gävleborgs granskning av knarket

Hur tycker du att missbruksvården i länet fungerar? Kommentera gärna.

Utveckling över tid i Jämtland

 

1994-2013 sammanlagt  57 dödsfall

 

1994-1998    4

 

1999-2003   14

 

2004-2008   18

 

2009-2013   21

 

Källa: Toxikologiska registret, Karolinska Institutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".