Utsikt från Åreskutan
Åreskutan. Foto: Emelie Andersson/ Sveriges Radio
Guldgalan

OS i Åre-Trondheim bra koncept menar skidförbundets ordförande

Mats Årjes: Skulle kunna bli fantastiskt bra OS
7:11 min

Svenska Skidförbundets ordförande Mats Årjes menar att ett gemensamt OS-arrangemang i Åre och Trondheim vore ett lyckat koncept.

Mats Årjes, ordförande Svenska Skidförbundet och vd i Skistar, är i dag i Östersund i samband med Guldgalan där han invigningstalat om alpina VM i Åre 2019 och om de möjligheter evenemanget ger regionen.

Som förbundsdirektör i Svenska Skidförbundet var Mats Årjes med och jobbade för att få alpina VM till Åre 2007. Han menar att VM 2007 hade stor betydelse för regionen och bidrog till stark utveckling.

– Åre blev Sveriges tillväxtkommun 2006 och man hade en fördubbling av butiksytorna, ger han som några exempel.

Dessutom var det totalt 1 600 personer inom media som skickade ut information om evenemanget över världen. Mats Årjes menar att det är viktigt att jobba med tillgängligheten och förbättra möjligheterna att ta sig till och från en plats för att skapa tillväxt i framtiden.

Nu är det ett nytt alpint VM i Åre 2019 samma vinter som Östersund har VM i skidskytte. Mats Årjes menar att volontärer till evenemangen är en utmaning men tror inte att det blir problem att hitta sådana till båda evenemangen eftersom intresset för att vara med är stort både i Sverige och andra länder.

Mats Årjes tror att investeringar både i anläggningarna och annars inför VM 2019 kommer att lyfta Åre som destination ytterligare. Att få större publik än 2007 är en ambition säger han.

Vissa möjligheter finns till ännu större evenemang i framtiden. Det är stor chans att Trondheim arrangerar skid-VM 2021 vilket innebär att staden skulle vara rustad med anläggningar och infrastruktur inför ett OS 2026. Norska elitidrottsledare vill att Trondheim och Åre tillsammans ska arrangera de olympiska vinterspelen då och Mats Årjes tycker att det vore ett bra koncept.

– Konceptuellt är det en fantastiskt spännande tanke och idé. Jag tror att Trondheim och Åre skulle kunna bli ett fantastiskt bra OS, säger Mats Årjes.

En förutsättning är att internationella olympiska kommittén ändrar på reglerna så att länder får arrangera OS tillsammans, men det är inte alls omöjligt att så sker menar Årjes.

– Det händer väldigt mycket nu inom den olympiska rörelsen, man öppnar upp och gör om väldigt mycket, säger Mats Årjes som även sitter i internationella skidförbundet FIS styrelse.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".