Staffan Lindström Bengt Hallström, Foto: stefan Hanbeg
Staffan Lindström och Bengt Hallström är konstnärerna bakom de här tavlorna. Foto: Stefan Hanberg/SR
Konst och kultur

Konst för miljoner på rymmen hos landstinget

Mer än vart tjugonde konstverk i landstingets ägo, över 500 av de drygt 8 600 registrerade verken är rapporterade som saknade, skriver Länstidningen.

Skattebetalarna har bidragit med miljonsummor till allmän, gemensamägd konst vilket gjort landstingets konstsamling till, av allt att döma, den största i Jämtlands län.

Men mer än vart tjugonde konstverk i landstingets ägo, över 500 av de drygt 8 600 registrerade verken är rapporterade som saknade, skriver Länstidningen.

Det behöver inte betyda att de är stulna. På tio år har konsthandläggaren Karin Larsson bara varit med om att ett konstverk faktiskt stulits.

Många verk som har rapporterats saknade genom åren har hittats långt senare. 

– De har hittats bakom någon hylla, i ett förråd eller hamnat i någon källare, säger Karin Larsson till LT.

Motsvarande kurragömmalek med konst pågår, som LT tidigare berättat, bland annat vid Östersunds kommun. Där var nu i höst över 300 av kommunens konstverk på villovägar.

Där har man varit med om hur försvunnen konst plötsligt, på oförklarliga vägar, dykt upp igen i kommunens förråd, så fort det kommit ut att någon frågat efter dem!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".