Åldersgräns på aceton
Åldersgräns på aceton. Foto: Ronja Mårtensson/ SR
Narkotika

Mataffär i Östersund sätter åldersgräns på aceton

Handlare: Vi har satt en åldergräns på 18 år
1:35 min

På flera håll i Sverige har affärer skärpt reglerna kring försäljning av aceton. Det på grund av att aceton är en viktig ingrediens som blandas med den omtalade nätdrogen spice.

En drog som den senaste tiden orsakat dödsfall och allvarliga förgiftningar i Sverige. 
– Vi satt en 18 års åldergräns på kemiskt ren aceton. Förutom det då så har vi gjort allt vi kunnat för att informera våra anställda om att den här situationen finns, och att de ska vara uppmärksamma på framförallt försäljning till yngre då och i stora mängder, säger Carl-Johan Winblad som jobbar på Ica Blå Center i Östersund.

Beslutet tog han för lite mer än en vecka sedan. Det här efter att Ica centralt i slutet av oktober gick ut med ett informationsbrev, något som även andra matvarukedjor har gjort, med information om att aceton är en viktig ingrediens då den blandas med spicpulvret. I samtliga fall är det upp till butikerna att avgöra vad de ska göra.

Men det finns vissa affärer i Jämtlands län som valde att göra något åt saken redan för flera år sedan.
– Det var ju för några år sedan när polisen gick ut och varnade att unga använder det för att framställa spice. Då tog vi bort acetonet ur hyllorna, redan för cirka två år sedan, säger Elin Appelblad som jobbar på Coop i Strömsund.

Då var problemet med spice mycket större i Jämtlands län än idag då det snarare har dalat enligt ungdomspolisen -  som inte haft ett enda positivt drogtest på just spice i år. Men det finns ett mörkertal har ungdomspolisen Maria Lundberg tidigare berättat för P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".