Amni8ng av spädbarn
Foto: Hasse Holmberg/TT
Preventivmedel

Amning som preventivmedel - olika rekommendationer

Barnmorska: Världens mest använda preventivmedel
1:35 min

Rekommendationerna om hur säkert amning är som preventivmedel skiljer sig åt.

Elin Markström Alcen blev avrådd från sin barnmorska att använda amning som preventivmedel.

– Min barnmorska som jag gått hos hon har berättat att hon har haft fler fall där kvinnor som helammar blivit gravida. Det är så otroligt olika hur snabbt kroppen kommer igång.

Rekommendationerna hur säkert amnining är som preventivmedel skiljer sig åt. Karolinska Institutet skriver att amning kan vara lika säkert som att använda minipiller eller spiral. Barnmorskan Ingrid Haglund säger att det finns säkrare preventivmedel men att amning kan ses som en ganska säker metod under de första sex månaderna efter förlossningen om man helammar men att det är inget de rekommenderar framför andra metoder.

– Om en kvinna vill ha ett preventivmedel är det inte så att jag som barnmorska säger att du behöver inget så länge som du ammar. Jag presenterar de alternativ som finns. Det kan vara så att det känns osäkert och att kvinnan hellre vill ha en spiral insatt eller någon typ av piller.

Bland invandarkvinnor är det väldigt vanligt att de ser amning som en säkert preventivmedel.

– Globalt sett kan man säga att amning är världens mest använda preventivmedel. Det är en mer använd metod i de länder som många av våra nyanlända kvinnor kommer ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".