Staty över Alexander den store i Skopje. Foto: Vladislav Savic.
Staty över Alexander den store i Skopje i den forna jugoslaviska republiken Makedonien. Foto: Vladislav Savic/SR
Historia & arkeologi

Alexander den stores grav kan ha hittats

Skelettrester i en enorm antik grav i Grekland har tänt hoppet om att kvarlevorna efter Alexander den store ska ha hittats.

Hela Grekland väntar nu spänt på analyssvaren.

  Arkeologer har grävt allt djupare i den mystiska graven sedan den hittades i början av juli i år. På onsdagen påträffades slutligen skelettdelar både i och runt en söndervittrad träkista i en kammare längst in i graven, skriver Reuters.

  "Graven är förmodligen ett monument efter en person som blivit hjälte", skriver det grekiska kulturdepartementet i ett uttalande. Kvarlevorna har nu sänts till ett laboratorium för att analyseras.

  Graven utanför Amfipolis i norra Grekland tros vara den största antika som hittills hittats i landet och byggdes uppskattningsvis mellan år 325-300 före Kristus. Alexander den store, vars kropp aldrig hittats, dog år 323 före Kristus.

  Inte enda mysteriet

  Storleken och den rika utsmyckningen av graven i kombination med dateringen till perioden runt Alexander den stores död har lett till spekulationer om det kan vara resterna efter den makedonske härskaren som hittats. Men vem delarna tillhör är inte det enda mysteriet som omgärdar monumentet. 

– Varför har den här graven, vars storlek gör den unik i hela den hellenistiska världen, inte omnämnts i något historiskt dokument", säger en anonym arkeolog till nyhetsbyrån AFP.

  Liten sannolikhet

  Sannolikheten att kvarlevorna ska tillhöra Alexander den store är trots allt liten, menar många. Enligt tidningen Ekathimerini har ett flertal arkeologer avfärdat möjligheten att det ska vara hans grav. Det har spekulerats i om graven i stället är Alexanders persiska fru Roxanas, eller om det är någon av hans högsta generalers viloplats.

  Chefsarkeologen Katerina Peristeri själv vill inte spekulera innan den 29 november, då provresultaten ska presenteras.

Fakta: Alexander den store

Alexander den store föddes år 356 före Kristus i Pella i nuvarande Grekland.

Som kung av det antika Makedonien utökade han sitt rike till ett av de största världen dittills skådat genom att erövra bland annat Persien och Egypten.

Han dog i Babylon, bara 32 år gammal, under ett av sina fälttåg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".