man i kort mörkt hår och svart jacka står ute en höstdag
Kalle Olsson (S) riksdagsledamot från Östersund Foto:Anneli Johansson/Sveriges radio
Ubåtskränkning

Kalle Olsson (S): Försvaret har bantats ansvarslöst

Kalle Olsson (S): Det har misshandlats genom åren.
5:42 min

Ubåtskränkning av svenskt vatten bekräftad. Jämtländske riksdagspolitikern Kalle Olsson (S) är kritisk till neddragningar inom försvaret.

Det var en mindre ubåt, men det kan också vara flera mindre farkoster, som kränkte svenskt territorium i oktober. Men det har inte gått att fastställa ubåtens nationalitet.

Det framkom vid dagens pressträff med statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Sverker Göranson. Statsminister Stefan Löfven tvekar inte att använda vapen för att försvara Sveriges territorium om så krävs.

– Vi kommer att försvara med alla medel, med miltära tvångsmedel, sa han vid presskonferensen.

Kalle Olsson från Östersund är socialdemokratisk riksdagsledamot och suppleant i försvarsutskottet . Han har i dag kommit hem till Jämtland efter ett extrainsatt möte i utskottet och håller med.

– Det är försvarets uppgift att hävda våra gränser. Man ska komma ihåg att det är skarpladdade vapen på de här korvetterna och fartygen vi har och våra soldater är där för att försvara gränserna med våld om så krävs, säger han till P4 Jämtland.

Statsministern sa också att han inte vill framställa detta som att det råder ett akut hot mot landet just nu, men det kommer avsättas mer pengar till försvarsmakten. Ett säkerhetspolitiskt råd ska också bildas berättade statsministern.

Kalle Olsson menar att Sverige behöver vara mer vaksamt och att det blivit en ny normalbild försvarsmässigt.

– Det är mer intensivt, det är mer närgånget och delvis mer aggressivt, säger Kalle Olsson.

Han är kritiskt till hur det svenska försvaret hanterats politiskt på senare år.

– Det har ju misshandlats genom åren och behandlats ganska ansvarslöst, tycker jag. Man har gjort neddragningar som i efterhand inte visat sig vara så kloka, säger han och pekar bland annat på helikopterbristen i ubåtsspaningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".