Jägare attackerad av björn - klarade sig med sårskador

En älgjägare attackerades under lördagen av en björn i närheten Hammerdal.

Jägaren, en ung man född 1993, blev biten av björnen men kommer klara sig relativt oskadd och vårdas nu för sårskador.

Det hela började med att den 21-årige jägarens hund börjat skälla mot en älg.

I samband med hundens skall attackerades jägaren av en björnhona med två ungar. Björnen bet tag i jägaren som då avlossade två skott mot björnen i tumultet, uppger polisen.

Med under jakten hade jägaren även fyra kollegor från sitt jaktlag, som kunde komma till undsättning och tillkalla ambulans efter att björnhonan gett sig av. Jägaren fördes till sjukhuset i Östersund.

– Jag kan bekräfta att det rör sig om sårskador, men han har inte fått några livshotande skador. Han har blivit biten helt enkelt, sade Hans Ängquist, länsvakthavande befäl vid polisen i Östersund, strax efter klockan 14.

Björnattacken skedde i närheten av byn Gåxsjö, närmare två mil nordväst om Hammerdal i östra Jämtland. 

– Han fick bitskador i ett ben och i bröstkorgsområdet, säger Hans Ängquist till TT.

Naturbevakare från Länsstyrelsen, så kallade eftersöksjägare, söker i området för att försöka leta reda på björnhonan och se om hon träffats av något av de två skotten.

Enligt Magnus Hansson, jaktvårdskonsulent hos Jägareförbundet Mitt Norrland, bör man vara extra försiktig den här tiden på året, speciellt när man jagar med hund.

– Det är en av de farliga situationerna, björnar vid idesläggning. Det är vid den här tiden de går och lägger sig och de kan känna sig trängda, säger han till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".