Kristina Persson (mitten) är minister för strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete i den regering som Stefan Löfven presenterade på fredagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT.
Kristina Persson (mitten) är minister för strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete i den regering som Stefan Löfven presenterade på fredagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT.
Politik

Få artiklar om länets minister

Den enda ministern med länsanknytning i den nya regeringen, Kristina Persson, är hittills den näst minst omskrivna ministern i den nya regeringen.

Det visar en undersökning av hur ofta statsråden har förekommit i artiklar och inslag i svenska nyhetsmedier mellan den 3 oktober och den 11 november nu i höst. Undersökningen har gjorts av medieanalysföretaget Retriever.

Allra minst omskriven är energiminister Ibrahim Baylan. 626 artiklar har skrivits om honom. Om ministern för strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete Kristina Persson har det skrivits 745 artiklar.

Statsministern, finansministern och utrikesministern brukar vara de mest omskrivna i regeringen. Så ser det ut även i den här undersökningen. 13 810 artiklar har skrivits om statsminister Stefan Löfven, 5358 artiklar om finansminister Magdalena Andersson och 4296  om utrikesminister Margot Wallström.

Att inte synas i medierna kan för en minister ses som positivt, enligt  Marie Grusell vid Göteborgs universitet.
-Ja, är man ny minister och klarar de första månaderna utan att inte hamna i blåsväder, så gissar jag att det är en bra start. Det är oftast så att man får uppmärksamhet för saker som är dåliga, sällan för det som är bra, säger hon till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".