man ute vid pistmaskin
Roger Hedlund, driftschef skidstadion Östersund. Foto: Marcus Frånberg/SR
Skidskytte

Sparade snön läggs nu ut på skidstadion

Roger Hedlund: Vi kommer ro detta i hamn
7:01 min

Den sparade snön från i våras läggs nu ut på skidstadion för att säkra världscupen i skidskytte.
– Vi har inga marginaler, säger Roger Hedlund, driftschef vid skidstadion i Östersund

I mars kördes 21 dygn med snökanoner för att spara snö till världscuppremiären i skidskytte.
Mycket snö har försvunnit under den varma sommaren, men lagret ska ändå räcka till årets premiär i skidskytte, berättar Roger Hedlund som jobbar dygnet runt just nu.

Två grävmaskiner river loss snön, så det inte blir för stora snöklumpar. Tre hjullastare, åtta lastbilar och pistmaskin kör under tre dagar, så kan de sedan börja pista.

I år läggs snön ut i absolut sista stunden för att hinna bli klar tills världscuptävlingarna i skidskytte börjar den 30 november.

– Prognosen säger att temperaturen ska ligga kring - 2 grader och vi kommer ro detta i hamn, säger Roger Hedlund som är stadionansvarig.

Men det är tre hektiska dygn som väntar för arbetarna vid skidstadion i Östersund.
Roger berättar att det ständigt ringer på hans två telefoner och han känner pressen från landslag och skidklubbar som vill åka skidor.

Roger Hedlund bevakar alla meteorologiska sidor och är övertygad att snön ska räcka över världscupen i slutet på november.
Han är glad att det inte snöar just nu när den sparade snön läggs ut. – Då hade vi varit tvungen att ploga och sanda på grund av halka.

Länsstyrelsen har nyligen beslutat att snötillverkningen ska utökas med flera snökanoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".