Sara Jonsson från Torvalla har fortfarande inte fått besked från kommunen om hennes dotter Tyra kommer att få börja förskola i januari som de tänkt. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
Sara Jonsson från Torvalla har fortfarande inte fått besked från kommunen om hennes dotter Tyra kommer att få börja förskola i januari som de tänkt. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
Förskola

Östersunds kommun vill skapa fler förskoleplatser

Sara Jonsson: Har räknat bort att få en plats
1:25 min

Nästa år saknas det drygt 100 förskoleplatser i Östersunds kommun. Därför vill barn- och utbildningsnämnen nu ha mer pengar för att kunna skapa nya platser inom kommunen.

– Det känns nästan som att vi räknat bort att vi kommer att få en plats i dagsläget, och när man lyssnar på andra mammor låter det som att även de blir utan platser i övre Torvalla, säger Sara Jonsson som bor i nedre Torvalla och väntar på besked om hennes 15 månader gamla dotter Tyra ska få en plats i januari.

I centrala Östersund och Torvalla är behovet av nya platser störst, där behövs 57 respektive 29 platser. Till P4 Jämtland säger Björn Sandal som är ordförande för Barn- och utbildningsnämnden att beställningen av platser görs eftersom behovet har ökar då det fötts fler barn och fler har flyttat in i kommunen.

66 av de 102 platser som behövs kommer att skapas genom att utöka antalet platser i befintliga förskolelokaler inom kommunen. Men enligt Björn Sandal kommer det inte att bli som i våras när platsbristen gjorde att kommunen tvingades öka barngrupperna till 19.

Men för Sara Jonsson i Torvalla som ännu inte fått besked om en förskoleplats till sin dotter är det ändå oroligt eftersom hon inte vet vart hon kommer att få platsen..

– Får vi en plats på Körfältet blir det ju otroligt svårt, säger hon.

Vad kommer ni att göra då?

– Får vi ingen förskoleplats kommer vi att fortsätta vara föräldralediga och nalla på våra surt förvärvade dagar som vi sparat för att kunna portionera ut under hennes förskolegång för att hon ska få kortare veckor, säger Sara Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".