Stadsdel norr. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Stadsdel Norr och en del av den mark vars egentliga värde det tvistats om på senare tid. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Markaffärs-affären

(S) i Östersund vill ha mer lyhört i Östersundshem

Socialdemokraterna i Östersund är villiga att ändra i ägardirektiven för Östersundshem, efter debatten kring vd:n Daniel Kindberg och diverse olika markaffärer på Stadsdel Norr.

Det skriver kommunalråden Ann Sofie Andersson och Anders Edvinsson, tillsammans med Pelle Persson, ordförande för Socialdemokraterna i Östersund i en debattartikel.

Trion skriver att de förstår den oro och de frågetecken som finns kring markaffärerna och man öppnar därför för att ändra i ägardirektiven för att stärka allmänhetens förtroende för Östersundshem.

I de nuvarande direktiven står bland annat att bolaget ska "vara en aktiv aktör på bostadsmarknaden och förädla sitt bostadsinnehav genom nyproduktion, köp respektive försäljning av bostäder".

Vad ändringen skulle bestå i går man inte in på i detalj, men de skriver också att ett bolag som Östersundshem måste vara transparent, lyhört och ha förmågan att förankra stora och viktiga beslut hos ägaren och medborgarna.

"Vi vill inte att den situation av misstroende som Östersundshem nu hamnat i ska upprepas"  skriver de.

Men deras principiella syn är att Östersundshem ska köpa mark och bygga bostäder eftersom Östersunds kommun ska kunna växa.

Målet är 65 000 invånare år 2025 och för det behöver 330 nya bostäder byggas varje år de närmaste tio åren. Östersundshem ska vara proaktivt och stå för minst hälften av dessa bostäder anser Socialdemokraterna i Östersund och då måste man ta initiativ och köpa mark, såsom nu skett på Stadsdel Norr och Remonthagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".