Mattias Jaktlund. Foto: Camilla Wahlman/Sveriges radio.
Stafettgästen Mattias Jaktlund. Foto: Camilla Wahlman/Sveriges radio.
Stafettgästen

Mattias Jaktlund: bluffade mig till plats i symfoniorkester

Stafettgästen Mattias Jaktlund
38 min

Dagens stafettgäst föddes i Karlskoga 1975 men familjen flyttade till Skövde i Västergötland när han var tio år. Musik och friluftsliv dominerade uppväxten.

Mamman var lärare och pappan var pingstkyrkopastor.

Mattias Jaktlund spelade trombone i kommunala musikskolan, men började också i tonåren spela elbas i ett kompisband. När han fick frågan från en symfoniorkester om han också spelade kontrabas svarade han: Självklart!

– Trots att jag övade tills jag fick kramp en vecka innan första repetitionen blev jag avslöjad innan första stycket ens var färdigspelat. Men det slutade med att jag blev erbjuden gratis lektioner mot att jag fortsatte i orkestern, säger Mattias Jaktlund.

Efter gymnasiet sökte han och blev antagen till musikerutbildning i Stockholm med inriktning på jazz med el- och kontrabas som huvudinstrument.

Det blev tre roliga och lärorika år men där någonstans gick det också upp för honom att han hellre ville ha musiken som hobby än som yrke. Istället blev det mer fokus på friluftsliv och fjällsport.

För att finanisera sina resor för att klättra, åka skidor och vandra jobbade han i perioder med att rensa fisk i Nordnorge.

Han hade planerat en resa till Mexico men när han skulle skjutsa flickvännen (som han numer är gift med) till ett jobb i norska Jotunheimen så blev han förtjust i området och sökte jobb där.

– Jag fick jobb, avbokade Mexico och började tre dagar senare på en stor fjällstation vid foten av Galdhöpiggen. Blev kvar i många säsonger och jobbade som guide och lägerskollärare, berättar Mattias.

År 2000 flyttade familjen till Undersåker eftersom de tröttnat på säsongsliv men ändå ville bo nära fjällen och de tyckte då att Åredalen skulle vara en bra kompromiss. Mattias fick då möjligheten att vara med att starta upp och utveckla en Fjäll- och friluftsutbildning på Hållands Folkhögskola.

– Otroligt roligt och lärorikt! Blev kvar sex år och utbildade mig på distans till folkhögskollärare, säger Mattias Jaktlund.

2008 blev de föreståndare på Sylarna Fjällstation.

– Vår äldsta dotter var två månader när hon "flyttade" dit och tre år när vi slutade där, berättar Mattias.

Han fortsatte sen att jobba åt STF, ffa med stugvärdskurser och lite andra utbildningar. Idag jobbar han på Folkuniversitetet med att utveckla skol- och utbildningsverksamhet.

– Jag vill bidra till att människor får möjlighet att växa, utvecklas på olika nivåer, men också bidra till att stärka och utveckla regionen, berättar Mattias.

Han är också engagerad inom föreningslivet genom Frösö If Skidor och han sitter med i ledningsgruppen för St Olavsloppet.

– Numer ägnas min fritid åt konditionsidrott i allmänhet och löpning i synnerhet. Gillar också längdskidor, cykel, skidalpinism men ffa fjällöpning och fascineras av kroppens förmåga till arbete under lång tid.

– En stor upplevelse var Mont Blanc Maraton 2014, berättar Mattias Jaktlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".