En utsträckt hand med pengar i
1 av 2
Foto: Alvaro Barrientos/ AP/ TT
Tord Wickzell. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
2 av 2
Tord Wickzell. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Tiggeri

Tiggarna får hjälp med bostad

Tord Wickzell: Alla ska få ett boende
6:51 min

Igår kväll hölls första mötet för att samordna insatser för att hjälpa de EU-migranter som kommit till länet för att tigga. Det mesta akuta är att fixa fram ett boende innan den smällkalla vintern kommer.

"Jag har både ett hjärta och en förmåga att organisera", det sa Tord Wickzell i P4 Jämtland för ett par veckor sedan när vi valde att sätta lite extra fokus på situationen för de EU-migranter som kommit till länet för att tigga. Han efterlyste då personer och organisationer som på något sätt kunde bidra till att göra livet drägligare för dem som är utsatta. Igår kväll samlade han till ett första möte och det var ett 30-tal personer som kom. Kommunalrådet Anders Edvinsson (S) var där, socialnämndens ordförande Emil Burman (S), frivilligorganisationer och privatpersoner.

En ny behovsundersökning presenterades av diakonen Katarina Montonen, som visar att det finns cirka 40 personer som tigger i Östersund just nu. Av dem är det 15 stycken som har någonstans att bo, de andra 25 bor i bilar, berättar Tord Wickzell.

– Vi är överens om att ingen ska behöva frysa i Östersund. Det känns bedrövligt om det är så att 25 personer bor i bilar och nu ska vi undersöka om det finns något tomt boende där de kan bo, säger han.

Prio ett är att få in dem i värmen innan den riktiga kylan kommer. På mötet igår bestämdes också att de ska göra ett pilotförsök med en av familjerna, som de både ska fixa ett boende och arbete till. De ska få jobba med vedhuggning, att bära och stapla ved.

– Att hjälpa alla 40 på samma sätt blir svårt, men kan vi hjälpa några så är det bra. Det finns regelverk att följa som gör det svårt att ge de här personerna ett jobb, säger Tord Wickzell.

Inom kort ska ett nytt nätverksmöte hållas och framöver är det kommunen som tar på sig ledartröjan i arbete med att hjälpa dem som tvingas tigga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".