100 miljarder plastpåsar per år har fått EU att reagera. Foto: Wikimedia
100 miljarder plastpåsar per år har fått EU att reagera. Foto: Wikimedia
Nytt från EU

100 miljarder plastpåsar inom EU

Plastpåsarna förpestar
1:19 min

Köper du alltid plastkassar för att bära hem dina matvaror, så kan du snart behöva tänka om. För nu vill EU kraftigt minska användningen av platspåsar.

Det står klart efter förhandlingar igår mellan EU:s medlemsländer. Gunvor Långström och Margareta Andersson från Östersund välkomnar förslaget.

– Jag tänker på miljön. Jag tycker det är slöseri med plastpåsar överallt. Man kan ta med sig en kasse, säger Gunvor Långström.

– Jag tycker att det är alldeles nödvändigt. Jag far väldigt illa av all plast vi sprider omkring oss. Man vet ju nu vad det betyder för haven och allting.

På fredag ska medlemsländerna i EU enas om två alternativ för att minska användandet av plastpåsar - två förslag som lyftes fram på mötet i går.

Det första handlar om att sätta ett max tak på 40 platspåsar per person och år - t.ex. sådan som finns i det flesta mataffärer. Idag använder en normalsvensk per person ungefär 100 platspåsar per år.

Det andra är att införa ett tvång på en bärkasse-avgift. Målet ska vara uppfyllt inom tio år. Per Näslund från Östersund tycker det här är bra - då han sällan tänker på vad han tar hem bland annat matvaror i.

– Det är bra, absolut. Jag försöker väl att använda samma plastkassar så ofta som möjligt. Men det är ofta att man glömmer eller så, så att man tar nya, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".