Höna med misstänkt fågelinfluensa. Foto: Suzanne Plunkett/Scanpix.
Höna med misstänkt fågelinfluensa. Foto: Suzanne Plunkett/TT
Smittskydd

Skyddsnivån mot fågelinfluensa höjs

Jordbruksverket höjer skyddsnivån mot fågelinfluensa i Sverige. Höjningen innebär att fåglar inom jordbruket ska hållas inomhus.

"Att vi höjer skyddsnivån är en försiktighetsåtgärd. Det kan inte uteslutas att den nu aktuella fågelinfluensan sprids med vilda fåglar, varför risken för att få in sjukdomen till svenska fjäderfän nu måste betraktas som förhöjd", skriver Katharina Gielen på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till beslutet är att fågelinfluensa har konstaterats i Tyskland, Holland och Storbritannien. Smittkällan är ännu oklart. Utredningar pekar på att vilda fåglar spridit viruset, men det har inte konstaterats hos vilda fåglar inom EU.

Inga människor har smittats av det aktuella viruset och det finns inga tecken som talar för att denna typ av fågelinfluensavirus kan smitta människor, skriver Jordbruksverket.

Risken för att smittas är, enligt Folkhälsomyndighetens bedömning, "i det närmaste obefintlig".

Fågelinfluensan H5N8 kommer troligtvis att fortsätta sprida sig bland fåglar, enligt Världshälsoorganisationen WHO som uppmanar länder att vara "vaksamma". Men om viruset kommer att spridas vidare till människor är fortfarande oklart, enligt Elizabeth Mumford, forskare inom WHO:s globala influensaprogram. 

– Vi borde alla vara vaksamma, säger Mumford till reportrar i Genève, skriver nyhetsbyrån AFP.

Mumford betonar vikten av att avliva alla sjuka fåglar och övervaka feber hos människor som varit i kontakt med smittade fjäderfän för att säkerställa att eventuella infektioner hos människor upptäcks.

Hittills har inga fall av mänsklig smitta upptäckts i Asien eller Europa, enligt Mumford som dock säger till AFP att eftersom H5N8 tycks sprida sig snabbt mellan fåglar är också några mänskliga fall troligtvis att vänta.

Men det vore osannolikt att viruset börjar spridas mellan människor, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".