SOCHI 20140217 Olympic ring´s in Krasnaya Polyana, Russia, during the Sochi 2014 Winter Olympics February 17, 2014. Foto: Maja Suslin / TT
Foto: Maja Suslin / TT
Olympiska lekar

Billigare OS öppnar för ny ansökan om vinter-OS till Stockholm

Internationella olympiska kommittén, IOK:s, nya förslag om billigare olympiska spel som presenterades i dag öppnar upp för en ny svensk - men knappast svensk-norsk OS-ansökan.

– Det här banar väg för ett OS i Sverige, säger SOK-ordföranden Stefan Lindeberg som tycker att förslagen gör det möjligt att damma av ansökan om vinter-OS till Stockholm.

Bland annat föreslås att kandidatstäder inte ensamma ska behöva stå för kostnaderna av ansökan.

Men det är andra förslag - som finansiering, riskhantering, planering, krav på hållbarhet, krav på arbetsrätt och säkerhet på OS-byggen som Lindeberg anser gör det möjligt att damma av ansökan om vinter-OS till Stockholm.

IOK:s ändrade OS-upplägg gör också att det ska bli möjligt att arrangera ett OS i två nationer. Men ett OS i Trondheim och Åre, som det pratats om, ser inte Lindeberg som möjligt.

– Vi har inget att vinna på att göra sådana lösningar. Vi behöver Stockholm som basort för att klara kapaciteten när det gäller infrastruktur och boende och annat, säger han till TT.

Lindeberg säger att IOK:s förslag är en kopia på det förslag som de nationella olympiska kommittéerna i Sverige, Tyskland, Schweiz och Österrike tidigare i år lagt fram. Detta efter att länderna dragit tillbaka sina ansökningar om vinter-OS 2022.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".