Stadsdel norr. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
1 av 2
Stadsdel Norr. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Pär Jönsson, moderat kommunpolitiker i Östersund. Foto: Sophia Weston
2 av 2
Pär Jönsson, moderat oppositionsråd i Östersund. Foto: Sophia Weston
Markaffärs-affären

Oppositionen kräver papperna på bordet om markaffärerna

Oppositionsrådet Pär Jönsson: Fram med papperna
1:44 min

Upp med papperna på bordet i Östersundshems uppmärksammade markaffärer på Stadsdel Norr. Det kräver oppositionsrådet i Östersund, Pär Jönsson (M).

– De är heltövertygade om att det är en fantastisk affär, men många reser frågetecken. Upp med korten på bordet.

– Kanske finns det ingen riktig värdering, utan man har gjort en väldigt summarisk intern uppskattning av värdet. Men det är sådana tvivel som de ganska lätt kan undanröja, säger Pär Jönsson.

Debatten har varit het efter Östersunds-Postens granskning av Östersundshems affärer. Flera, däribland företagaren Nils Åke Hallström, har hävdat att kommunen har betalat 100 miljoner kronor för mycket för marken.

Styrelseordföranden Tord Andnor har i andra medier sagt att det är omöjligt att uppskatta värdet av marken i nuläget. Inte alls, menar Pär Jönsson som också är kritisk till att kommunstyrelsen ställdes inför fullbordat faktum när markaffären presenterades.

– Vi fick information på sittande möte, det var några korta rader på en sida om vad affären bestod av. Jag minns att jag tänkte "vilket sammelsurium av mark de köper, man måste väl ändå kunna spalta upp vad respektive markområde är värt". Men några sådana svar fick vi inte och vi skrev en protokollanteckning om att vi saknade väldigt mycket information, säger Pär Jönsson.

Nu kräver Pär Jönsson att alla papper i den här affären ska upp på bordet för granskning och han får medhåll av Thomas Fuchs, vd för A4 Campus som är hyresvärd på Campus i Östersund.

Varför är det så svårt att värdera den här marken objektivt?

– Det är busenkelt och de vet de själva om. Vad fan, det finns ju hur många utbildningar som helst i Sverige som håller på med fastighetsekonomi, säger Thomas Fuchs, som alltså är den senaste att ge sig in i debatten om markaffärerna på Stadsdel Norr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".