Bilen tankas med biogas
Kompost kan bli till biogas, som kan användas som drivmedel i bilar.
Miljö

Nya kompostmaskinen på Gräfsåsen bara tillfällig lösning

Ingen biogasanläggning i sikte
1:36 min

Den nya maskinen som ska kompostera matavfallet i Östersund är bara en tillfällig lösning. Ända sedan 1997 har tanken varit att allt kompostmaterial ska omvandlas till biogas.

– Den nya kompostmaskinen är ingen permanent lösning som vi ser det. Vi hoppas fortfarande på att det ska bli en anläggning där det kan bli biogas av matavfallet, säger Ola Skarin, renhållningschef i Östersunds kommun.

Östersunds kommun har tagit fram en strategi för matavfallet som invånarna sorterar där det står att det i första hand ska bli till biogas för fordon.

De närmaste biogasanläggningarna finns i Uppsala och Skellefteå och kostnaderna för att frakta matavfallet dit är stora. Ola Skarin hoppas att planerna på en biogasanläggning som delas med Sundsvall snart kan bli verklighet.

– Då skulle vi få den behandlingsmetod som vi har längtat efter ända sedan 1997 då vi började sortera ut matavfall. Vi har gjort många utredningar, senast tillsammans med Sundsvall. Nu måste beslut fattas på politisk nivå. Allting är klart, det är bara att bestämma sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".