Bräckemoderaten Johan Loock. Foto: Privat.
Bräckemoderaten Johan Loock polisanmäler nu hot. Foto: Privat.
Val 2014

Kommunpolitiker polisanmäler hot efter maktkamp

Bräckemoderaten Johan Loock: Ingen politiker ska behöva hotas
3:40 min

Kampen om posten som oppositionsråd i Bräcke kommun leder nu till en polisanmälan.

Vad tänker du kring maktkampen? Kommentera gärna.

I går eftermiddag valdes Centerpartisten Theresa Flatmo till nytt oppositionsråd i Bräcke kommun, men hennes motkandidat Moderaten Johan Loock polisanmäler nu att han blivit hotad under processen.
– Vi i partiet har kommit fram till att det inte är acceptabelt att bli hotad som förtroendevald, säger Johan Loock, som är Moderat politker i Bräcke.

Hotet som nu polisanmäls kom för några veckor sedan. Johan Loock berättar att han blev uppringd och att en person sagt till honom att han är "slut som politiker" om han inte drog tillbaka sin kandidatur till oppositionsrådsposten. Han har också fått höra att "livet ska göras" surt för honom och att alla företagare i kommunen skulle uppmanas att flytta därifrån.

– Det är aldrig trevligt med otrevliga samtal, men jag tänkte först inte så mycket på det, men efter att vi diskuterat det i partiet kom jag fram till att jag borde markera och polisanmäla, säger Johan Loock.

Nu ångrar Johan Loock att han inte polisanmälde på en gång. När han och hans parti ändå valde att vänta säger han att de inte ville störa valet av oppositionsråd utan väljer därför att polisanmäla i dag nu när oppositionsrådsposten i kommunen är tillsatt. För i går eftermiddag förlorade Johan Loock och Moderaterna omröstningen om vem som blir nytt oppositionsråd. Det blir istället Centerpartiets kandidat Theresa Flatmo från Kälarne.

Centerpartiet i Bräcke blev näst största parti, efter Socialdemokraterna, efter valet tidigare i år. Centerpartiet fick nästan 27 procent av rösterna, och det var en stor ökning jämfört med valet 2010. Moderaterna fick runt 10 procent av rösterna i höstens val.

Trots att han inte blir oppositionsråd och trots hotet som nu polisanmäls ser Johan Loock fram emot att jobba med kommunpolitiken i Bräcke den kommande mandatperioden.
– Den här polisanmälan handlar inte i första hand om mig som person, utan vi vill markera att det inte är acceptabelt att politiker utsätts för sådant här, säger Johan Loock.

Bräcke kommun styrs efter valet av en brokig koalition som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Landsbygdens framtid och Folkpartiet som bildar majoritet med minsta möjliga marginal. Tillsammans har partierna 20 av 39 mandat i kommunfullmäktige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".