Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Politik

Stockholm bör utredas som huvudstad

Malmö eller Göteborg om stockholmarna tvingas välja
1:53 min
2006 var det VM i Tyskland. Varmt vid Riddarfjärden i Stockholm.
1 av 2
2006 var det VM i Tyskland. Varmt vid Riddarfjärden i Stockholm.
Lotta Olsson (M)
2 av 2
Lotta Olsson (M), riksdagsledamot. Foto: Sveriges Riksdag

Stockholm är inte bara en stad – Stockholm är Sveriges huvudstad. Men hur länge till? Nu vill en riksdagsledamot se en utredning om Stockholm ska ”befrias” från ansvaret som huvudstad.  

Vilken stad borde vara huvudstad tycker du?

Riksdagens ledamöter hade lämnat in 2 901 motioner då den allmänna motionstiden för 2014 gick ut den 10 november.

En av dem har skrivits av riksdagsledamot Lotta Olsson (M). Olsson vill se över om Stockholm ska fortsätta vara landets huvudstad.

”Regeringen bör därför tillsätta en utredning för att utreda om Stockholm ska befrias från uppdraget som huvudstad. Statens institutioner måste vara tillgängliga för övriga landet och finns inte tillräckligt lokalt stöd i Stockholm för uppdraget som huvudstad, bör staten ge uppdrag till annan stad att långsiktigt ta över funktionen som huvudstad,” skriver riksdagsledamoten.

Lotta Olsson menar att en huvudstad måste vara tillgänglig för resten av landet, och att politikerna i Stockholm inte har prioriterat kommunikationsmedel, som bil och flygtrafik, till huvudstaden.

”Flera städer ligger mera centralt i landet än Stockholm och skulle långsiktigt kunna bli ett bra alternativ som huvudstad,” står det i motionen.

Ett exempel på andra sidan Atlanten lyfts fram till att Stockholm möjligen kan förlora rollen som huvudstad.

”Huvudstaden i ett land behöver inte samtidigt vara landets största, vi ser exempelvis Washington D. C. som är USA:s politiska centrum men absolut inte den största staden i USA.” skriver Lotta Olsson.

Olsson förklarar närmare hur hon tänker. 

– Statens institutioner måste vara tillgängliga för hela landet inte bara för Stockholm, annars hotas jobb och utveckling i hela landet. Jobben idag är utsatta för internationell konkurrens, då duger det inte att Sverige har en huvudstad vars politiska ledning inte ser den utmaningen det innebär, säger hon.

Om motionen får gehör i riksdagen återstår att se. Men chanserna är nog små. Av alla motionsförslag mellan 2010-2014 fick bara 1,6 procent ja.

Vilken stad skulle då ta över ansvaret som huvudstad?

Där väljer Lotta Olsson, som är från Örebro, att ducka för frågan.

– Det finns många städer i mitten av Sverige jag tror skulle kunna ta på sig uppgiften, om inte Stockholms rödgröna ledning tänker om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".