Tre elever sitter vid skolbänken med sina matteböcker
Foto: Fredrik Sandberg/TT .
Skolresultat

Skolinspektionen vill se bättre skolresultat i Härjedalen

Det är alldeles för många elever i Härjedalen som inte klarar av skolan. Nu kräver Skolinspektionen att Härjedalens kommun tar till krafttag för att ändra på det.

Myndigheten anser bland annat att kommunen måste sluta med distansundervisningen i ämnena bild, svenska, geografi, historia, religions- och samhällskunskap vid Ytterhogdals centralskola. Anledningen är att eleverna i stor utsträckning får studera på egen hand och sen bedöms av lärare de aldrig träffar på plats.

Kommunen måste också se till att skolorna ger elever med annat modersmål än svenska studiehandledning på sitt modersmål om de behöver det.

Bakgrunden till inspektionens granskning av utbildningarna i kommunen är att en tredjedel av Härjedalseleverna går ut nian utan godkända betyg i alla ämnen. Två av tio är inte behöriga att söka nationella program på gymnasiet och var fjärde elev lämnar gymnasieskolan utan att ha fullföljt sin utbildning.

Senast 1 april ska Härjedalens kommun redovisa vad man gjort för att rätta till bristerna som Skolinspektionen pekat ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".