Dag Hammarskjöld, tidigare generalsekreterare i FN. Foto: AP/TT.
1 av 3
FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Foto: AP/TT.
Dag Hammarskjöld på en bår. Foto: Privat arkiv (PUBLICERINGSRÄTTIGHET KÖPT 120916 AV AFTONBLADET VIA EXTERN BILDBYRÅ)
3 av 3
Bilden har tagits fram ur ett 50 år gammalt arkiv. Observera att Sveriges Radio inte har kunnat kontrollera äktheten av bilden. Foto: Privat arkiv/Aftonbladet/IBL Bildbyrå AB
Hammarskjöldfallet

Sverige driver på för klarhet om Hammarskjölds död

Sverige byter fot i FN och ska nu aktivt driva på för att få fram sanningen kring FN:s förre generalsekreterare Dag Hammarskjölds död.

– Det är en skyldighet för Sveriges regering att försöka bringa klarhet, säger UD:s kabinettssekreterare Annika Söder till DN.

Regeringen ska aktivt driva på för att få fram sanningen och Sverige tänker lägga fram en resolution i FN när FN:s generalförsamling ska diskutera frågan. 

– Den handlar om att man vill återuppväcka den här frågan och inte begrava den, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare och dog i en flygkrasch i Nordrhodesia (nuvarande Zambia) för över 50 år sedan. Flera utredningar har gjorts kring kraschen och det finns hypoteser om att det var ett attentat. Wallström tycker att det mest stötande är att den officiella utredningen inte brydde sig om att lyssna på lokalbefolkningen och att deras vittnesmål aldrig togs med. 

– Man bör köra det här i botten. Det är vi skyldiga de efterlevande, det är vi skyldiga historien, det är vi skyldiga Dag Hammarskjöld och inte minst de människor som sade att de hade något att berätta men som ingen lyssnade på.

Wallström tycker att det mest realistiska är att FN låter en expertpanel gå igenom det material som tagits fram i stället för att tillsätta en helt ny utredning. 

– Det är en praktisk bedömning av hur vi kan få med oss andra länder, säger Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".