En påse med droger ligger på ett kuvert. Foto: Lars Pehrson/TT.
Foto: Lars Pehrson/TT.
Drogmissbruk

Bergs kommun saknar långsiktigt arbete mot droger

Ung i Svenstavik: De skulle kunna fixa mer folk
1:21 min

Sedan två år tillbaka har Bergs kommun ingen alkohol- och drogsamordnare som jobbar långsiktigt för att minska missbruk bland unga. Samordnaren togs bort för att spara pengar.

I stället för större satsningar för att minska missbruk av alkohol och droger görs istället små punktinsatser som knappt märks. Och de unga efterlyser nu mer insatser.
– De skulle kunna fixa mer folk som håller på med sådant. För det är riktigt många som håller på när vi är ute, säger Joel Sandberg som går i nian i Svenstavik.

Arne Lindgren var tidigare alkohol- och drogsamordnare i Bergs kommun.
Jag tycker det vore önskvärt med en sådan tjänst. Jag tror den fyller sin funktion. För att hålla ihop allt ifrån skola, hem, polis, näringslivet. Det går att göra så mycket mer. Och idag är det ingen som har den funktionen och tiden finns inte, säger han.

Och han får medhåll från Kajsa Kårwik som är folkhälsosamordnare på kommunen.
– Det är ju en brist, det märks ju bland unga. De får ju inte informationen och utbildningen i dem frågorna, säger hon.

I alla kommuner i Jämtlands län förutom i Bergs finns det en alkohol- och drogsamordnare.  Något som är uppskattat. Samtliga menar att det ger en bättre struktur och möjlighet att jobba framåt och långsiktig med att förhindra att unga får ett missbruk.

Samordnarna har också ett samarbete mellan kommunerna med olika projekt och kampanjer riktade mot unga, skolor och föräldrar. Någon som har försvunnit i Bergs kommun menar kritikerna.

Men även om insatserna ökar, tror Joel Sandberg att unga kommer fortsätta ändå.
– Vissa gör det för att vara cool och sådant. De faller för grupptryck och sådant. Så är det många som håller på, så kanske man hänger på, säger han.

Anledning till att tjänsten inte finns är att kommunen inte har haft tillräckligt med pengar, och har inte heller det för tillfället, men tittar på lösningar och medel för att återinrätta funktionen igen.

Läs mer om kommunernas arbete på riskbruk.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".