Tomas Gunnarsson, författare och coach
Att vara omtänksam får dig att må bättre, säger författaren och coachen Tomas Gunnarsson. Foto: Camilla Wahlman/Sverige radio
Mental träning

Bli avundfrisk istället för avundsjuk

Tomas Gunnarsson om Jantelagen
4:49 min

För ett och ett halvt år sen gav Tomas Gunnarsson ut boken "Att överlista Jante - om konsten att lyfta sig själv och andra". Han har sen dess hållit föreläsningar på temat för utsålda hus.

Han berättar att "Jantelagen", som i korthet säger "du ska inte tro att du är något" är ett ganska vanligt fenomen i många olika länder.

– Kanske i Sverige i synnerhet, där bondesamhället lyfte fram kollektivet som det viktiga för överlevnaden, framgången i det samhället. Men idag är det istället individens förverkligande som är i centrum - och det innebär en frontalkrock som är svår för många att hantera, säger Tomas Gunnarsson.

Enligt honom kan det vara en anledning till att så många ungdomar i dag mår dåligt. 
– Egot har tagit över lite för mycket och vi har glömt att vara omtänksamma. Vi behöver finnas till för andra, för det får oss att må bra, säger Tomas Gunnarsson.

Men för att kunna hjälpa andra behöver man först vara trygg i sig själv, menar Gunnarsson.

Ett annat ämne Tomas Gunnarsson gärna pratar om är avundsjuka. Enligt honom går det att vända det till något positivt.

1) Bejaka
2) Ventilera utan att prata skit
3) Gratulera kollegan som det går bra för. Be om tips för att bli lika bra!

- Avundsjuka blir helt ofarligt om vi gör på det sättet, avslutar Tomas Gunnarsson. Ikväll torsdag föreläser han på Gamla Teatern i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".