Mikaela Sundbaum
Mikaela Sundbaum berättar att årets sprintbana är betydligt tuffare för åkarna. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Längdskidor

Rekordstort startfält på längdpremiären i Bruksvallarna

Mikaela Sundbaum: Det är tuffare bana i år
1:45 min

I helgen drar tävlingssäsongen igång för längdskidåkarna. Den årliga premiären i Bruksvallarna bjuder på ett rekordstort startfält och en ny, tuffare bana.

– Jättestort, vi kommer att ha över 1000 starter under helgen och vi har aldrig varit över 1000-sträcket tidigare. Och det är inte bara stort utan väldigt bra också, säger Mikaela Sundbaum som är banchef.

Med tre tävlingar på tre dagar inleds säsongen för längdskidåkarna i Bruksvallarna, på fredagen med 5 km klassiskt för damer och 10 km för herrarna. Nästan hela det svenska landslaget är på plats. Den som saknas är Marcus Heller, som väljer att tävla hemma i Gällivare, och Hanna Erikson som fått hela säsongen spolierad på grund av en ryggskada.

I Bruksvallarna ligger det knappt någon snö på marken och det har varit mycket slit för att få till premiären .

– Det har varit ett stort projekt. Det är i princip bara kanonsnö på banan. Vi fick lite natursnö men den försvann. Vi har också kört hit snö med lastbil från Ramundberget, så det är ett massivt jobb men nu tycker jag att det ser bra ut.

På lördag körs 10 km skate för damer och 15 km för herrerna och ett annat intressant namn i den tävlingen är  Sveriges mest framstående skidskytt just nu, Fredrik Lindström, som är här tillsammans med sin landslagskollega Ted Armgren.

I år har de dragit en helt ny sprintbana som kommer att sätta åkarna på prov i söndagens tävling.

– Den blir betydligt tuffare än vad den har varit tidigare, vi har haft en ganska lätt sprintbana. Det blir också avslutningen på den längre banan så det kommer att vara en ganska stor förändring, säger Mikaela Sundbaum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".