Johan Olsson
1 av 2
Johan Olsson blev överraskad att kroppen svarade så bra på premiären idag. Foto: Emelie Andersson
Längdskidåkare står på prispallen
2 av 2
Johan Olsson vann före Calle Halfvarsson och Lars Nelson vid premiären i Bruksvallarna, 10 km klassiskt. Foto: Emelie Andersson/ Sveriges Radio
Längdskidor

Olsson snuvade Halfvarsson på segern i Bruksvallarna

Johan Olsson: En sten som lyfts från mitt hjärta
4:21 min

Johan Olsson, Åsarna, vann herrarnas 10 kilometer klassisk stil i längdåkarnas säsongspremiär i Bruksvallarna på fredagen. Hemmaåkaren Lars Nelson blev trea.

Johan Olsson gick ut sist av favoriterna och hade de andra åkarnas tider att gå på. Men det såg ändå ut som om Calle Halfvarsson skulle ta hem segern. Halfvarsson ledde med över 11 sekunder när 1,8 km återstod, men då ökade Olsson tempot och vann med knapp marginal. 
Calle Halfvarsson som slog av mot mål förbannade sig själv för att ha tagit segern för given.Trean Nelson var distanserad med 22 sekunder. Daniel Richardsson blev fyra.

Ett skönt formbesked för Olsson som haft en strulig försäsong.

– Jag har inte varit mig själv i träningen sista tre veckorna, jag hade en förkylning som satte sina spår och det har inte alls fungerat på träning. Jag har fått söka efter brukbar form och det har nästan smugit sig in tvivel över vad jag gjort i sommar och höst när det inte funkar.

– Därför var det ett riktigt skönt besked, att se att jag kan vara med i toppen. Jag hade bara förväntat mig att vara topp 10, säger Olsson som gillade att starta sent och därmed gå på ledande Halfvarssons tider.

– Det är alltid kul med jämna dueller när man kommer bakifrån och tar in sekund för sekund.

Trots det fina formbeskedet kommer Johan Olsson inte att köra världscuppremiären i finska Kuusamo nästa helg.

– Tanken är att jag inte ska köra. Jag vill ha fokus på det jag ska göra. Jag ska tävla sparsamt fram till Tour de Ski och fokusera på träningen, säger Olsson som under försäsongen rehabiliterat mycket av den revbensskada han hade ifjol.

I fjol blev det bara fyra tävlingar totalt. Men Olsson säger att det blir fler denna vinter.

Resultat

1) Johan Olsson, Åsarna, 25.01,1
2) Calle Halvarsson, Falun, 25.01,5
3) Lars Nelson, Åsarna, 25.23,6
4) Daniel Richardsson, Hudiksvall, 25.29,2
5) Jesper Modin, Piteå, 25.37,1

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".