man, kortklippt mörkt hår, grå tröja
Daniel Kindberg. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
Markaffärs-affären

Daniel Kindberg välkomnar jävsöversyn

Daniel Kindberg, vd för Östersundshem, är positiv till Pär Jönssons (M) krav på att Östersunds kommun ska skärpa upp sitt regelverk som ska motverka jävssituationer.

Kommunala bostadsbolaget Östersundshem meddelade på fredagen att de nu tänker låta göra en oberoende värdering av marken på Stadsdel Norr, som bolaget köpte från Peab, för 127 miljoner.

Samtidigt krävde moderata oppositionspolitikern Pär Jönsson (M), en översyn av vilka sidouppdrag, aktieinnehav och konkurrerande intressen en vd i ett kommunägt bolag tillåts ha, för att undvika jävssituationer.

Östersundshems vd Daniel Kindberg har, som delägare i ett annat bolag, egna ägarintressen på Stadsdel Norr, vilket Östersunds-Posten avslöjade för en bredare allmänhet för en tid sedan.

Daniel Kindberg själv välkomnar en översyn.

– Det tycker jag är ett jättebra initiativ. Jag tog på min första anställningsintervju upp alla mina tillgångar. Sedan har det tagits i styrelsen. Man har informerat och det har i detalj redogjort för in i minsta detalj på ett styrelsemöte. Så i det här fallet har det varit ovanligt transparent vad gäller vd:s äganden. Men jag tycker Pär Jönsson har helt rätt. Sånt här ska man naturligtvis ha regler och riktlinjer för hur det kan vara, säger Daniel Kindberg till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".