Trots ökade bränslepriser blir bilarna bara fler och fler. Foto: Johanna Vackdahl.
Foto: Johanna Vackdahl/SR
Miljöpolitik

Miljöpartiet på väg att svänga om bensinskatten

Miljöpartiet har i många år förespråkat höjd bensinskatt. Men tunga företrädare vill nu ompröva linjen, som kan ha bidragit till att partiet gjorde sämre i från sig i valet än vad många bedömare förutspådde.

-Vi har diskuterat frågan i partistyrelsen, säger Karin Svensson Smith, partistyrelsens klimatansvariga, till Dagens Nyheter.

  Svensson bekräftar att bensinskatten diskuteras just för att "det gick som det gick" i valet (partiet fick 6,8 procent).

  Magnus Johansson, tungt MP-kommunalråd i Eskilstuna, anser att partiet nått vägs ände när det gäller skattehöjningar på koldioxid. 

– Man behöver absolut inte höja bensinskatten, säger han till DN.

  Johansson tycker att MP kan "ta initiativet och säga att vi inte behöver höja bensinskatten mer i Sverige".

  Karin Svensson Smith anser att partiet måste anpassa sin trafik- och klimatpolitik till de skillnader som finns mellan stad och landsbygd. 

– Klimatpolitiken måste delas in i två olika handlingsplaner, eftersom förutsättningarna och problemen är så olika, säger hon till tidningen.

  Svensson Smith anser att Miljöpartiet har "duckat" för frågan att det är svårt att leva utan bil på landsbygden. 

– Där är frågeställningen snarare hur vi får något annat än bensin att använda i bilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".