Läkare. Foto Karin Markhede/TT
Läkare. Foto Karin Markhede/TT
Flyktingar

Läkarföreningen: Slöseri att inte använda utländska läkare

Läkarföreningen: Ett slöseri för samhället
1:41 min

Bland de flyktingar som kommer till länet finns akademisk utbildad vårdpersonal. Läkarföreningen i länet menar att de är en resurs som samhället måste bli bättre på att ta tillvara.

Sara Sehlstedt som är ordförande i läkarföreningen i Jämtlands län tycker att det är frustrerade att veta att det finns utbildade läkare i länet som går sysslolösa.  

– Jag fick höra att det fanns åtminstone tre doktor, röntgenläkare bland annat som vi är jätteintresserade av att få in hit till Östersunds sjukhus på flyktingförläggningen i Grytan. Samtidigt åker de från landstingets sida ut i forna Östeuropa och har rekryteringskampanjer. Det blir lite konstigt, det är som att gå över ån efter vatten.

I början av året inledde Jämtlands läns landsting ett samarbete med Arbetsförmedlingen för att se hur de bättre skulle kunna ta hand om de flyktingar som har en akademisk vårdutbildning. Bland annat diskuterades studiebesök och praktik och i våras gjorde några syriska läkare besök på landstinget.

– För de flesta doktorer som kommer med en utomeuropeisk examen och bakgrund så tar det många år, minst fyra år att komma in på den svenska arbetsmarknaden och det är för lång tid. Det är både trist ur ett mänskligt och privat perspektiv för de här doktorerna och ett slöseri för samhället att ha utländska läkare som arbetslösa samtidigt som vi har stora brister och stafettläkare här, säger Sara Sehlstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".