Unga om rasism
Eleverna Tomas Hellquist, Arvid Jonsson, Tilda Carlsson och Linnea Mätsela går i nian på Nyhedens skola i Krokom. Foto: Ronja Mårtensson/ SR
Rasism i skolor

Mer fakta om rasism i skolor ska motverka utanförskap

Friends: Det här är en fråga som många skolor vill jobba med
1:34 min

Den nya regeringen vill införa ett nationellt kunskapscentrum för forskning om rasism. Materialet ska bland annat gå ut till skolor för att öka kunskapen om rasism och motverka utanförskap.

Tycker du att det behövs mer kunskap och fakta om rasism i skolor?

Det här förslaget välkomnas både av organisationen Friends och skolelever. 
– Folk måste bli mer pålästa och förstå hur det verkligen är. Jag tycker att man kanske borde införa mer lektioner så att man får lära sig att förstå hur det är. För då kan man minska rasism, säger Tomas Hellquist som går i nian på Nyhedens skola i Krokom.

Johanna Wilkens är pressansvarig på organisationen Friends och hon tror det är viktigt med mer fakta och kunskap i skolorna.
– Det här är en fråga som många skolor vill jobba med och det finns ett behov hos skolorna att få ett stöd, säger hon.

Just nu är det nationella kunskapscentret för forskning om rasism enbart ett förslag från den nya regeringen. Men det är något som efterfrågas, inte bara från Friends utan även andra organisationer som arbetar med barn. Då flera har lyft vikten av att det behövs mer arbete mot rasism, bland annat med fördomar och mänskliga rättigheter.

– Det beror på vad det här blir sedan längre fram när centret är inrättat och hur man väljer att sprida informationen till skolorna. Men det är en viktig signal och ett bra initiativ. Så jag tror att det kan vara ett bra stöd för skolor, säger Johanna Wilkens.

Och eleverna Tilda Carlsson och Linnea Metsäla som går i nian på Nyheden skolan i Krokom håller med - för de upplever att många inte kan så mycket.
– Jag tycker det är viktigt att alla ska få en större förståelse för det. Det är ju många nu som tror mycket om hur det är, men egentligen kanske det inte är så, säger Tilda Carlsson.

– Vissa människor kommer säkerligen inte att förändra på sig. Men de är bara så dem är, men man kan ju hoppas på att det faktiskt blir en ändring på det viset, säger Linnea Metsäla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".