Skogshare delvis i vinterpäls. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Skogshare med vinterpäls. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Biologi

Vita skogsharen är hotad - byter päls för tidigt

Forskare: Högre dödlighet om det är lite snö
1:34 min

Skogsharar har visat sig byta färg på pälsen från brungrå till kritvit för tidigt nu när höstarna blir längre och snön allt oftare dröjer. Det kan vara livsfarligt.

Om ni går ut och lite försiktigt vandrar runt i skogen så här års är det inte omöjligt att ni får syn på något vitt som flimrar förbi. Nej, vi tänkte inte på snön. Skogsharen har bytt färg för att kamouflera sig mot rovdjur. Men vintrar när vi har lite snö gör den vita färgen snarare att den syns bättre. Fredrik Dahl har forskat om just skogsharar på SLU i Umeå.

– Vi har studerat harar i närheten av Umeå i 6-7 år och följt med radiosändare, säger Fredrik Dahl. De vintrar det var dåligt med snö såg vi tydligt att det var en högre dödlighet bland de vuxna hararna än vanliga år.

Fredrik Dahl berättar också att skogsharen byter färg på grund av dagslängd och till viss del temperatur, men snön spelar alltså inte någon roll. Ett exempel han kunde se på att haren lever farligt har att göra med duvhöken. Rovfågeln som vanligtvis inte tar skogsharar gjorde det mycket oftare de åren när det var lite snö.

Forskare Fredrik Dahl berättar vad som händer med skogsharen, om klimatet blir varmare och vi får många vintrar utan snö.

– Då skulle arter som byter färg för att kamouflera sig på vintern få det jättesvårt att klara sig, säger Fredrik Dahl. Då är det troligt att de skulle försvinna helt enkelt. De kan inte försvara sig, deras försvar fungerar inte.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".