Två fotbollsspelande tjejer tillsammans med en tränare i träningsanläggningen ÖP-hallen i Östersund.
Fotbollsspelarna Lovisa Holten och Matilda Hedqvist tillsammans med Paula Lundkvist Eiremo vid NIU Fotbolls prova på-träning. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio.
Fotboll

Prova på-träning för de som vill spela fotboll på gymnasiet

Prova på-träning för de som vill söka NIU Fotbollsgymnasium Östersund
6:26 min

Nu är det dags att söka för elever som vill kombinera gymnasiestudier med en satsning på fotboll inom Jämtlands Gymnasium.

Senast 1 februari 2015 ska niondeklassarna välja till gymnasiet men för de som är sugna på att kombinera fotboll med skolan vid Jämtlands Gymnasium är sista ansökningsdatum redan 1 december. Ifjol var det ett 70-tal som sökte men det är svårt att komma med.

– Som NIU-gymnasium så har vi bara 16 platser som vi får ta in, säger Paula Lundkvist Eiremo som är en av tränarna vid NIU Fotboll.

NIU står för Nationellt Godkänd Idrottsutbildning och vid NIU Fotboll i Östersund läser eleverna något av de nationella programmen Barn- och fritid, Ekonomi, Samhällsvetenskap eller Naturvetenskap men tillhör en idrottsklass där bland annat schemat är anpassat efter idrottens behov.

 I dag var det prova på-träning i Östersund för intresserade.

– Jag tyckte träningen var jättebra. Det var mycket bra upplägg och tränarna var roliga, säger Matilda Hedqvist.

– Jag har redan sökt. Det lutar mot det här men jag är inte riktigt säker, säger Lovisa Holten.

Det går också att kombinera gymnasiestudier och fotboll på friskolorna Storsjögymnasiet och Sjölins gymnasium i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".