Låga resultat på nationella proven i Ragunda och Strömsund.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Skola

Bottenresultat för Ragunda och Strömsund på de nationella proven

Skolchef: En stor utmaning
1:36 min

Två kommuner i länet placerar sig i botten när det gäller till de nationella proven för niondeklassarna.

Ragunda kommun hamnar lång ner i resultatlistan på de nationella proven i både matematik och svenska.

 – Vi har många elever som klarar godkända betyg men det är få som når de högre betygen, så det har vi som en stor utmaning, säger Tomas Blom, skolchef i Ragunda kommun.

Skolverkets sammanställning visar att niondeklassarna i Strömsunds kommun hade näst lägst resultat på de nationella proven i svenska förra läsåret. Och eleverna i Ragunda kommun hade bland de lägsta resultaten både när det gäller svenska och matematik. I svenska var de femte sämsta kommun och i matematik placerar de sig på fjärde plats från botten.

Det är inte första gången som Ragunda kommun har låga resultat på de nationella proven och det kritiserade Skolinspektionen förra hösten och de krävde då att kommunen skulle bli bättre på att följa upp resultaten för att se vad som inte fungerar och vilka åtgärder som krävs. Något som Tomas Blom säger att de arbetar med.

– Vi har det som uppdrag nu och en stor utmaning. Medvetenheten ute på skolorna är stor sedan Skolinspektionen var här. Vi har mattepiloter och vi är med i matematiklyftet så vi kommer ta de till hjälp för att se hur vi kan förbättra undervisningen och så vi kan nå högre resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".