brandman tärnar rökdykning
1 av 3
I lokalerna räddningstjänsten tränar rökdykning i idag exponeras de för farliga ämnen som de kommer att slippa med det nya klimathuset. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
Janne Nilsson Tobias Swärd räddningstjänstförbundet
2 av 3
Janne Nilsson, övningsområdesansvarig tror att den öppna planlösningen på klimathuset kommer att utveckla brandmännen i länet. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
brandmän räddningstjänst
3 av 3
Här tränar Oviken och Bispgårdens deltidsbrandmän rökdykning i deras nuvarande lokal som är i hopsvetsade kontainrar. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
Brand

Jämtlands räddningstjänstförbund får bättre lokaler för rökdykning

Tobias Swärd: Blir inte utsatt för farliga ämnen
1:16 min

Nu ska länets brandmän få bättre lokaler att träna rökdykning i. I nuläget tränar de i riktig eld men nu ska när deras nya klimathus står klart ska de få träna i vattenånga i stället vilket är bättre för hälsan.

– Man blir inte exponerad för kemikalier och cancerogena ämnen, utan det är en ren och frisk miljö. I den gamla blev man kontaminerad med ganska mycket föroreningar, utan det blir helt enkelt en renare miljö, säger Tobias Swärd, områdesansvarig på Jämtlands räddningstjänstförbund.

Forskning visar att brandmän löper stor risk för att få cancer och i nuläget tränar de drygt 400 brandmän som innefattas av räddningstjänstförbundet i länet rökdykning i riktig eld från flytande gasol, men när det nya klimathuset står klart i april, kommer de istället att träna i vattenånga. Huset har två plan och en öppen planlösning vilket gör att de ska kunna träna rökdykning i flera scenarion än vad de kan idag, och det är något som Janne Nilsson övningsområdesansvarig på Jämtlands Räddningstjänstförbund tror kommer att utveckla brandmännen.

– Du kan ju ställa till precis vilken miljö du vill där inne med små rum eller en stor öppen yta. I det här huset vi har nu blir det mer rutin, när de kommer hit fjärde, eller femte året så vet de ungefär hur det ser ut, men med det här nya huset kommer de inte alls att veta hur det ser ut så det borde utveckla dem, säger Janne Nilsson, övningsområdesansvarig på Jämtlands räddningstjänstförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".