Skicrossåkaren Anna Holmlund i tävlingsbacke i åre.
1 av 2
Sveriges Anna Holmlund under kvalet till loppet i världscupen i skicross för damer i Åre 20140315. Foto: Janerik Henriksson / TT
Skicrossåkaren Victor Öhling Norberg i ett hopp i tävlingsbacken i Åre.
2 av 2
Sveriges Victor Öhling Norberg under kvalet till loppet i världscupen i skicross för herrar i Åre 20140314. Foto: Janerik Henriksson / TT
Skicross

Skidförbundet i Jämtland-Härjedalen satsar på skicross

Tommy Eliasson Winter: Det är jättekul!
4:34 min

Som första distriktsförbund i landet har Jämtland-Härjedalens Skidförbund beslutat om en ny skicrosskommitté som ska stötta föreningarnas satsning på sporten.

Skicross har som sport fått mycket mer uppmärksamhet de senaste åren, mycket tack vare elitåkarnas framgångar. Två av Sveriges bästa skicrossåkare - Anna Holmlund och Victor Öhling Norberg - bor i länet. Victor Öhling Norberg vann världscupen förra året och Anna Holmlund tog brons i OS efter lång tids skada.

Skicross har sedan 2011 haft verksamhet inom länet för både barn, ungdomar och vuxna men det är under de senaste två åren som grenen alltmer börjat utvecklas här. Nu i höst har skicross första Riksidrottsgymnasium startats i Järpen och under februari gästar världscupen i skicross Åre för tredje året i rad.

Nu tas ett nytt steg i utvecklingen av skicross när Jämtland Härjedalens Skidförbund startar en Skicrosskommitté som första distrikt i landet. Beslut togs vid ett styrelsemöte igår. Kommittén ska stötta verksamheten i klubbarna så att fler ungdomar kan börja med skicross och den ska bestå av ledamöter från sex olika föreningar i länet.

Tommy Eliasson Winter är sportchef för skicross på Svenska Skidförbundet och bor i Östersund och han tror att det kan ge mer och bättre verksamhet.

– Det är jättekul! Det är nåt vi aktivt har jobbat för från centralt håll. Förhoppningsvis kan vi få fler ungdomar att börja med utförsåkning, säger han.

Det finns många unga som är intresserade av skicross säger Tommy Eliasson Winter och när föreningar nu kan samordna sig bättre och dra nytta av varandras erfarenheter så blir det lättare att ta vara på intresset. Dessutom får klubbarna möjlighet att söka ekonomiskt stöd hos distriktsförbundet när ny verksamhet ska startas.

Sporten växer kontinuerligt och Sverige har flera duktiga elitåkare. Den första världscuptävlingen för säsongen är i Kanada första helgen i december. Säsongens största tävling är VM i österrikiska Kreischberg i slutet av januari och där är målsättningen svenskt guld.

– Det är en naturlig målsättning att försöka bli världsmästare i år. Ingen svensk har någonsin vunnit VM utan vi har två silvermedaljer sedan tidigare. Vi ska ha en världsmästare när vi åker hem från Österrike i slutet av januari, säger Tommy Eliasson Winter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".