Patrik Bengtlars
Patrik Bengtlars gör lastbil åt ett åkeri i Östersund och är med och protesterar. Foto: Ronja Mårtensson/ SR
Upprop

Lastbilschaufförer i stor protest

Föraren Patrik Bengtlars: Viktigt att vi kör trafiksäkert på vägarna
1:03 min

Tusentals svenska lastbilschaufförer proteststannar just nu på vägar runtom i Sverige. Det här efter att en förare friats i tingsrätten för olovlig körning - något som väckt stort missnöje.

Patrik Bengtlars kör lastbil för ett åkeri i Östersund och är med och i uppropet.
– Jag tycker det är viktigt att vi kör trafiksäkert på vägarna och på samma villkor allihop. Därför är jag med på det här, säger han.

Protesten "Här stannar Sverige" startade 24 november och fungerar så att en lastbilsförer stannar två gånger per dag, trafiksäkert, klockan tolv på dagen och natten. Uppropet har fått över 11 000 namnunderskrifter och pågår ända fram till jul.

Uppropet startade efter en dom där en makedonisk förare friats i Sundsvalls tingsrätt för olovlig körning. Mannen greps under hösten med både falskt körkort och pass, men friades för att han ska ha blivit lurad av en mellanhand.

Därför vill nu Patrik Bengtlars och flera andra lastbilsförare att uppropet ska uppmärksamma problemet med att vissa utländska förare inte har samma villkor.

– Jag tycker på ren svenska att det är skit. Jag tycker ju synd om dem, för det är inte dem det är fel på. Det är något annat som är fel. Det är fel på hela systemet. Det är ju inga leksaker vi håller på med. Det här känns inte roligt helt enkelt. Det gör bara inte det, säger lastbilschauffören Patrik Bengtlars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".