Teknik

Nytt teknikhus till Strömsund

Ola Sonidsson: Ett fantastiskt intresse
0:46 min

För att få fler barn och ungdomar intresserade av teknik så att de i framtiden söker sig till tekniska yrken har ett teknikhus skapats i Strömsund.

Huset ska få barn och ungdomar att upptäcka det roliga med teknik genom att de bland annat får prova på att bygga och uppfinna egna saker.

Strömsunds kommun är först ut i länet med en sån här satsning.

– När jag har besökt skolor här i Strömsund har genomslaget varit fantastiskt så det finns ett stort intresse och man märker att det finns ett hål att fylla här, säger Ola Sonidsson som är projektledare.

Huset invigs på måndag och drivs som ett projekt av bland annat Strömsunds kommun, regionförbundet och privatföretag.

– Vi vill att Teknikhuset ska bli en plantskola, att de som kommer dit fastnar så mycket för teknik att de sedan söker Teknikcollege på gymnasiet och stannar kvar i kommunen. Antingen så att vi kan anställa dem, eller att de startar egna verksamheter. Det här är en strategisk insats från vår sida, säger Mikael Persson, personalansvarig på Engcon som är samarbetspartner i satsningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".