Kerjäläisiä näkee yhä useammin pienempienkin kaupunkien kaduilla.
FOTO: Marjaana Kytö/ SR
EU- migranter

Fler vill hjälpa länets EU-migranter

"Vi gör ju det här för att sprida kunskap"
1:42 min

Allt fler vill hjälpa och få kunskap om de EU-migranter som ber om pengar på våra gator. Och senaste tiden har engagemanget ökat bland folk i Jämtlands län.

Senaste igår hölls en möte om situationen i Östersund. En som var där som själv har fått hjälp är Petronella Cantaragiu från Rumänien.
– Jag hoppas nu att folk vill hjälpa dessa människor. De Rumänska och Bulgariska, säger Petronella.

Hon har själv har fått hjälp både med att komma i arbete men också att få tak över huvudet. Petronella hoppas att det här mötet leder till ökad förståelsen för hur hon och flera andra har det.

Just nu är det mellan 2000-3000 EU-migranter i Sverige. P4 Jämtland har tidigare berättat att människorna kommer hit för att de har svårt att försörja sig i hemlandet - och åker hit för att få ett bättre liv.

Mötet igår handlade framförallt om att öka kunskapen om just det här. Genom att låta personer som arbetar med att hjälpa de här människor berätta om hur situationen är för dessa människor. 
– Det är väldigt aktuellt och de har kommit väldigt snabbt till Östersund i alla fall. Vi gör ju det här för att sprida kunskap om de förhållanden som är, säger Kurt Johansson som är ordförande i den internationella föreningen JIDCA som anordnade mötet.

Under hösten har mycket hänt i Jämtlands län - framförallt i Östersund där de flesta EU- migranter i länet håller till. En del i det är att Östersunds kommun har fått upp ögonen och kommer nu i december att ha ett möte med bland annat kyrkan om hur de ska försöka lösa den är situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".