Foto/ TT
Foto/ TT
Matdebatten

För dyrt för lokala matproducenter att vara med i upphandlingar

"Det blir för oss helt orimligt att leverera"
1:11 min

Logistiken gör att små matproducenter väljer att inte vara med i upphandlingar som görs i kommunerna. En ny som presenterades idag visar att få lokala producenter är intresserade.

Jan Hallberg jobbar åt äggproducenten Pelle & Lisa i Jämtlands län.
– Det beror i alla fall i vårt fall och även dem andra misstänker jag - att det egentligen handlar om logistik. Det blir för oss helt orimligt att leverera så här små poster på så många olika ställen. Med en stor lastbil som leverera 30 ägg på ett ställe, och 60 ägg på ett ställe. Det är det som är problemet, säger han.

Endast fem lokala leverantörer visade intresse och bara en lokal vann en upphandling  - och de ska leverera kaffebröd. Den stora vinnaren var Martin och servera, en stor grossist i Umeå. Men att stora grossister vinner tycker Jan Hallberg är helt rätt. Han menar att det är bättre då de företagen kan leverera mer varor till ett ställe.
– Att de lokala leverantörerna då ser till att de har de här grossisterna som kunder, säger Jan Hallberg.

Just nu så fungerar det alltså inte ekonomiskt att vara med i upphandlingar för små lokala matproducenter, menar Jan Hallberg. Men han tror det går att få mer lokala att bli intresserade.
– Då måste kommunerna se till att de lokala leverantörerna får ett eller möjligtvis två ställen man kan leverera till och på så vis tror jag att de kan vara med och konkurrera, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".