I D 18-19 vann Sofia Myhr från Hede. Foto: Tullus SG
Sofia Myhr från Hede spås bli nästa skidskyttestjärna från länet. Arkivfoto: Tullus SG
Skidskytte

Antalet skidskyttar ökar mest i södra Sverige

Skidskytteförbundet: Skidskyttet i södra Sverige växer starkast
3:08 min

Skidskytteförbundet har haft som målsättning att öka antalet aktiva. Det har förbundet lyckats med. Störst är ökningen i södra Sverige.

– Potentialen i södra Sverige är väldigt stor. I Östergötland, Småland och Västergötland startar flera nya klubbar varje månad faktiskt, säger Ingemar Arwidsson som är generalsekreterare i skidskytteförbundet.

Skidskytteförbundet startade ett projekt för fyra år sedan som skulle fördubbla antalet skidskyttar på fyra år. Att ha fler aktiva anser man ska göra att man får fler som kan bli riktigt bra och det är inte minst viktigt med tanke på hemma VM i Östersund 2019.

Den första fördubblingen lyckades man med i våras och nu har man satt ett nytt mål: att fördubbla antalet skidskyttar igen de kommande fyra åren.

En framgångsfaktor i det arbetet är att klubbar fått möjlighet att använda luftgevär, för kostnaden för gevär är ett problem, men också ledarbristen säger Mattias Nilsson som är biträdande förbundskapten i skidskyttelandslaget men också en av länets mest framgångsrika skidskyttar på herrsidan när han tävlade för Biathlon Östersund. Men även om antalet skidskyttar ökar mest i södra delen av landet finns intresset även här i länet.
– Det behövs fler ledare och det är dyrt att köpa in gevär.

Nästa skidskyttestjärna från länet tror Mattias Nilsson kommer från Härjedalen.
– Sofia Myhr som tävlar för Hede åker redan idag i IBU-cupen, som är tävlingarna under världscupen och hon förbättrar sig hela tiden, från läger till läger känns det som säger Mattias Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".