Helena Appelqvist
Helena Appelqvist bjuder på rotfrukter i studio
Julmat

Dags att fixa den gravade laxen

Det kan kännas som om det är lång tid till julbordet ska serveras, men redan nu tycker mästerkocken Helena Appelqvist att det är dags att tänka på gravlaxen.

Har du börjat med julmaten? Kommentera här:

Här kommer Helenas bästa tips för den gravade laxen

  • Tänk på att köpa laxen som ska gravas i god tid så att du kan frysa in den minst 3 dagar i förväg.
  • Använd dubbelt så mycket socker som salt, då får du en mjukare fisk. Enligt äldre metoder ska det vara lika delar vilket ger en fastare fisk.
  • Använd vanligt salt med natriumklorid.
  • Smak- och/eller färgsätt med dill och vitpeppar som är det mest tradionella, gin, sherry, sechuanpeppar, rosépeppar, citrus och/eller  råriven rödbeta.

Läs mer på  www.helenaheltenkelt.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".