Bragdguldet
Tillverkning av Bragdguldet 2012. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Sport

Bragdguldet delas ut

Längdåkarna Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla tilldelas Svenska Dagbladets bragdguld för OS-guld i stafett.

Vem eller vilka tycker du ska få Bragdguldet i år?

En av förhandsfavoriterna till årets bragdguld är längdskidåkaren Charlotte Kalla som har planerat in en paus mellan tisdagens träningspass.

– Jag har haft med bragdguldet i planeringen. Klockan ett ska jag sitta med fjärilar i magen, säger hon till TT.

På egen hand tog hon två OS-silver, varav det på tio kilometers klassiskt var en riktig skräll.
– Jag är otroligt stolt att jag lyckades ta två individuella silver. Det var min stora målsättning inför säsongen och det jag jobbade stenhårt för under alla träningspass. Men det är inte det folk jag träffar pratar om. Det är bara stafetten - och på sättet vi gjorde det, sade hon härom dagen i en intervju med SvD.

Spurt till guld

Stafettguldet kom efter att Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla gjort det omöjliga, slagit de på förhand så segertippade norska laget - och på det sätt de gjorde det.  Ingemarsdotter växlade som trea, Emma Wikén skickade i väg Anna Haag i ledning men när det var dags för Kalla var avståndet upp till Finland 25 sekunder och till Tyskland 20. Först i den näst sista backen var Kalla ikapp och sedan blev det en spurtduell med ett nu välkänt slut. 

Även herrstafettlaget tog OS-guld och är naturligtvis en kandidat till bragdguldet, liksom simmaren Sarah Sjöström och möjligtvis fotbollens Zlatan Ibrahimovic och Lotta Schelin, som båda slagit målrekord i respektive landslag.
Bragdnämnden presenterar sitt val klockan 13.00 på tisdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".