Sverigedemokraternas ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt (tv) och Mattias Karlsson tillförordnad partiledare. Arkivfoto: TT
1 av 2
Sverigedemokraternas ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt (tv) och Mattias Karlsson tillförordnad partiledare. Arkivfoto: TT
Montage - Vikarierande partiledare (SD) Mattias Karlsson och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Erland Vinberg / Pontus Lundahl / TT.
2 av 2
Montage - Vikarierande partiledare (SD) Mattias Karlsson och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Erland Vinberg / Pontus Lundahl / TT.
Politik

SD lämnar besked i budgetfrågan

I eftermiddag lämnar Sverigedemokraterna besked om de ska stödja Alliansens budgetförslag, vilket skulle sänka regeringens budget i riksdagen i morgon.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt uppger att partiet kommer att inleda sin presskonferens runt 16.30, men att det först efter en cirka 25 minuter lång inledning kommer att lämnas besked om hur partiet kommer att rösta på onsdag i kammaren.

Inte hänt tidigare

Det vore unikt om regeringen inte skulle få igenom sin budget. Det har inte hänt i modern tid att en hel budget röstats ned i riksdagen.

– Om den budgeten (Alliansens) skulle vinna är det uteslutet att jag skulle sitta kvar och administrera den. Det sker inte, säger Stefan Löfven till Dagens Nyheter.

Allianspartierna har sagt att de kommer att rösta på sitt budgetförslag. Sverigedemokraterna ska rösta på sitt. Normal praxis vore att SD sedan lägger ned sina röster i voteringen mellan Alliansens förslag och regeringens.

Men SD har under lång tid nu hållit regeringen på sträckbänken i förhoppningen om att kunna utnyttja sin vågmästarroll. Den tillfällige partiledaren Mattias Karlsson har efterlyst "signaler" på vissa områden - framför allt invandringspolitiken - för att inte fälla budgeten.

Detta har avvisats bestämt från såväl statsministern som finansministern.

Flera alternativ

Om SD i dag säger att man tänker rösta för alliansbudgeten i morgon, kan flera saker hända. Regeringen kan välja att utlysa extra val, vilket kan göras tidigast den 29 december, som sedan ska hållas senast den 29 mars.

– Det är inget förstahandsval, men man kan inte utesluta det. Vi har precis haft ett val och det är därför jag menar att alla måste tänka till, säger Stefan Löfven till DN.

Regeringen kan också välja att avgå och låta talmannen starta en ny runda för att utse en ny regering.

Men troligare är att Löfven försöker pressa Alliansen till förhandlingar, genom att regeringen kommer tillbaka med förändringsförslag på den antagna budgeten och förhandlar med M, C, FP och KD om detta.

– De var ju väldigt tydliga under valrörelsen med att de inte ville ha organiserat samarbete med SD. Och det är av det skälet vi måste tänka över blockgränserna, säger statsministern till DN.

SD påverkas

Väljer man den vägen, så är det troligare att det över huvud taget inte går till votering på onsdagen. I stället yrkar regeringspartierna under debatten som föregår beslutet om återförvisning till finansutskottet, där budgetförhandlingar då inleds.

SD vet inte hur partiet skulle påverkas av en sådan process, men mycket talar för att partiets vågmästarroll då skulle försvagas påtagligt. Ett stalltips inför eftermiddagen är därför att SD meddelar att de lägger ned sina röster i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".