Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
Polisen skylt
Polisens nya organisation

En enda kommunikationscentral i hela Norrland oroar länspolisen

Polisen om oron
1:04 min

Länskommunikationscentralen i Jämtlands län läggs ner. Så om två år kommer alla som ringer till polisen från länet hamna i Umeå - som ska ta emot alla samtal från hela Norrland.

Beslutet får kritik och väcker oro, inför hur den här kommunikationscentralen ska utformas.
– Vi tycker redan idag med en kommunikationscentral i Östersund att vi har långt till medborgarna som bor längst ner i Härjedalen eller längst uppe i Strömsunds kommun. Det här blir en jätteutmaning. Vi får se om det kommer att fungera. Men de här besluten är fattade och det är dem vi ska förhålla oss till, säger länspolischefen Stephen Jerand.

I utredningen så har synpunkter om avståndet inte vävts in - den geografiska placering spela tydligen inte någon roll berättar Stephen Jerand. Det finns teknik idag för att kunna leda det här på distans.

Men det skapar ändå en oro bland poliser, att närheten till medborgarna försvinner.
– Det här är en väldigt känslig fråga inom svensk polis. Inte bara i vår region. Medborgarna måste ändå känna en närhet. Avstånd är ett problem faktiskt, att framförallt ha kunskap om de områden varifrån folk ringer, säger Stephen Jerand.

Men han är tydlig med att svensk polis har kompetenta medarbetare och tror att allt säkert kommer att lösa sig.
– Men det kommer att bli en slingring väg innan vi hittar formerna för detta, säger Stephen Jerand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".